ارزش داد و ستدهای خرد بازار سهام امروز به ۸۶۳۱ میلیارد تومان بود که بیشترین مقدار از نیمه دوم سال ۱۴۰۱ است. تداوم ثبت ارزش معاملات بالا میتواند راه را برای ادامه صعود بورس هموار کند. با این حال حقیقیها همچنان با تردید و احتیاط در با بازار سهام برخورد میکنند و امروز شاهد خروج ۳۳۰ میلیارد تومان پول خرد از قسمت سهامی بورس بودیم.
کالاهای اساسی در صدر ارزش معاملات بورس
معاملات امروز گروه کالاهای اساسی پس از رشدهای پرشتاب هفتههای گذشته داغ دنبال میشود. پس از صنعت خودرو با ارزش معاملات نزدیک به ۹۴۰ میلیارد تومانی دو صنعت غذایی و زراعت به ترتیب با ارزش معاملات ۵۸۰ و ۳۶۰ میلیارد تومانی مشاهده میشود. با توجه به ارزش بازار کوچکتر این صنایع چنین ارزش معاملات بالای نشان از تقابل سنگین نظرات نسبت به رویه آتی قیمت سهام است. در گزارش پیشین اشاره شد که لازم است که در شرایط کنونی توجه بیشتری به سودآوری انتظاری این شرکتها داشت.
لزوم بررسی دقیق صورتهای مالی کالای اساسی
پس از رشدهای شتابان قیمت سهام اخیر در گروه کالای اساسی باید به سودآوری انتظاری این گروه توجه ویژه داشت. در این خصوص گرچه قیمت مصوب فروش محصولات این صنایع رشد محسوسی داشته است اما میزان رشد هزینهها چه در بخش سربار و دستمزد و به خصوص در بخش ماده اولیه با جهش همراه بوده است و این موضوع میتواند سودآوری مورد انتظار این صنایع به شدت تحت تاثیر قرار دهد.
کاهش تقاضا و احتمال اینکه تولیدکنندگان مجبور به اعمال تخفیف شوند وجود دارد و این نکته خود میتواند کاهش سودآوری این صنایع را به دنبال داشته باشد. برای مثال در صنایع زراعی رشد قیمت شیر خام یا مرغ و تخممرغ طبیعتا میتواند افزایش مبالغ فروش را رقم بزند با این حال در این میان اگر در محاسبات سودآوری و پیشبینی سود همچنان در حال اعمال حاشیه سود سالهای گذشته هستید احتمالا باید در انتظار خطای سنگین در برآورد سودآوری باشید.
برای مثال در صنعت روغن خوراکی علاوه بر قیمت فروش باید به تفاوت مقداری روغن خام ورودی و روغن نهایی توجه شود. این اختلاف در سالهای گذشته بیشتر شده است. برای مثال غبشهر در سه ماه نخست سال جاری با مصرف حدود ۱۲۵ هزار تن روغن خام تولید حدود ۱۱۶ هزار تنی را داشته است. گرچه در بازه میانمدت این اختلاف کمتر بوده است اما در شرایطی که حاشیه سود این صنایع احتمالا به شدت تحت فشار قرار میگیرد باید به این نکات توجه شود. این میزان اختلاف میان روغن خام ورودی و محصول نهایی تولیدی میتواند تا ۷ درصد اثر منفی بر سود ناخالص این شرکت داشته باشد؛ نسبت به حالتی که میزان روغن ورودی و خروجی یکسان در نظر گرفته میشود.
این موضوع برای شرکتهای تولیدکننده مرغ و تخم مرغ نیز مطرح است. برای مثال سیمرغ که در هفتههای گذشته رشد شتابانی را در پیش گرفته است در حالیکه در سال گذشته حاشیه سود ناخالص ۳۷ درصدی را به ثبت رسانده است که حاشیه سود این شرکت در برخی از سالهای قبل از اعمال ۴۲۰۰ تا کمتر از ۱۵ درصد نیز بوده است. بر این اساس اگر با قیمت فروش مبلغ فروش محاسبه شد و همچنین با قیمت ماده اولیه محاسبه هزینه تولید انجام شد برای بررسی نهایی باید به حاشیه سود ناخالص این شرکتها و مقایسه با روند بلندمدت (به خصوص قبل از اعمال ۴۲۰۰) توجه شود.
در صنعت قند نیز سال گذشته سودآوری مورد انتظار تحلیلگران محقق نشد. این موضوع عمدتا به دلیل کاهش عیار چغندر نسبت به انتظارات بود. با توجه به افزایش فاصله محل کشت و برداشت چغندر و کارخانهها و همچنین سایر مواردی مانند گرمای هوا یا خشکسالی از عیار چغندر تحویلی به کارخانهها کاسته میشود. همچنین باید به افزایش محسوس هزینههای تولید نیز توجه شود. تاکید میشود منظور از موارد بالا عدم ارزندگی سهام این صنایع نیست و تنها هشدار نسبت به اعمال خوشبینی بیش از حد در خرید سهام و در ادامه تحمل زیان سنگین است. با همه این موارد همچنان شاید گزینههایی که از نظر بنیادی وضعیت مناسبی را داشته باشند حتی پس از رشدهای اخیر در گروه کالای اساسی بتوان یافت.
برای صنعت زراعت واجب به نظر میرسد با جهش چشمگیر قیمت نهادهها باید در انتظار جهش ماده اولیه در این گروه بود و این موضوع باید در کنار افزایش قیمت شیر در نظر گرفته شود.
مشاهده پست مشابه : محاسبه لات در فارکس
:: موضوعات مرتبط: سرمایه گذاری
:: برچسبها: ارزش معاملات خرد بورس دلفین وست فارکس اتریوم بازار ارز ارزدیجیتال